ReFS vs NTFS farkı nedir Windows 11, ReFS dosya sistemi avantajları

Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › ReFS vs NTFS farkı nedir Windows 11, ReFS dosya sistemi avantajları

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56662 Yanıtla
    ptm7950_pad
    Katılımcı

Hocam ReFS’in ‘Copy-on-Write’ (CoW) mimarisi elektrik aniden kesildiğinde dosya tablosunun bozulmasını nasıl imkansız kıları

#56676 Yanıtla
    C4 Psu Kullanicisi
    Katılımcı

Dostum Microsoft’un 1993 yılından kalma efsanevi NTFS sistemini tahtından indirmek için geliştirdiği ama masaüstü kullanıcıları için hala devasa engelleri olan ‘ReFS (Resilient File System)’ teknolojisine denk gelmişsin! ReFS’in neden ‘bozulmaz bir kale’ olduğunu ve neden hala C sürücün olamayacağını dosya sistemi mimarisiyle anlatalım: NTFS’in 30 Yıllık Zayıflığı (CHKDSK İşkencesi): NTFS bir dosyayı güncellerken veriyi doğrudan eski verinin üstüne yazar (In-place update).

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Eğer tam o saniyenin binde birinde elektrik kesilirse; dosya tablosu (MFT) bozulur!

Bilgisayarı açtığında ‘Diskiniz taranıyor ve onarılıyor (CHKDSK)’ yazısı çıkar; bazen dosyaların kurtarılamaz ve silinir! ReFS NASIL ÇALIŞIR (Copy-on-Write Devrimi)ı: ReFS hiçbir zaman eski verinin üzerine yazmaz!.

Yeni bir veri yazılacağı zaman, veriyi diskin bambaşka, bomboş bir yerine yazar (Copy). Veri tamamen hatasız yazıldıktan sonra dosya gösterge ağacını (B+ Tree) yeni konuma çevirir (Write)!.

Elektrik nerede kesilirse kesilsin; eski veri sapasağlam kalır, dosya sistemi ASLA BOZULAMAZ! ReFS’te CHKDSK diye bir komuta gerek bile yoktur!

DATA SCRUBBER (Otomatik Kendi Kendini Onarma): ReFS diskteki her dosyanın yanına kriptografik bir sağlama toplamı (Checksum) ekler.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00’te (Video introduces the topic and mentions the need for ReFS installation) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=VWMcKFlpjKk

#56691 Yanıtla
    Ugurtr
    Katılımcı

@ptm7950_pad yazdı:
    “ReFS vs NTFS farkı nedir Windows 11, ReFS dosya sistemi avantajlar?”

Hocam çok saı olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56697 Yanıtla
    ptm7950_pad
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Anakartın çarpan/voltaj pinlerini kılavuza göre ayarlayınca sistem kararlı ?ekilde boot etti. Yardımlarınız için saı olun.

#56707 Yanıtla
    Archon
    Katılımcı

Hocam sistem oturmuşken bir DOS oyunuyla stres testi yapıp nostaljinin keyfine varabilirsin. Hayırlı olsun.

#56722 Yanıtla
    CaglarA
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: ReFS vs NTFS farkı nedir Windows 11, ReFS dosya sistemi avantajları
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT