Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Sivi sogutma pompa devrini dusurmek sicakligi artirir mi
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 3 gün 7 saat önce
afterburner_fan tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
IbrahimSKatılımcıSıvı soğutmada suyun çok hızlı akması mı daha iyi yoksa yavaş akıp radyatörde daha çok beklemesi mi? Efsane ve gerçekler nelerdir?
💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro📍 Eskişehir (Tepebaşı)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
TakasDusunmuyorumKatılımcıHocam bu konuda milletin kafasi cok karisiktir. ‘Su yavas aksin ki radyatorde daha cok sogusun’ lafi fizik bilmeyenlerin uydurdugu koca bir yalandir!
Gamers Nexus verilerine göre en ideal montaj konumu radyatörü kasanın üst paneline (tavana) egzoz olarak yerleştirmektir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Termodinamikte su ne kadar hizli donerse blogun micro kanatciklarindaki isi o kadar hizli tasinir (turbulans artar).
AMA isin guzelligi sudur: Debi 1.0 GPM’den 0.5 GPM’ye dustugunde sıcaklik sadece 1-1.5 derece oynar! Yani pompayi %100 calistirip kafa utulemeye zerre gerek yoktur.
Pompayi %40-50 devre al, debi 0.5 GPM civarinda kalsin, sistem cit cikarmaz ve sicakligin neredeyse hic degismez.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 09:22’te (Flip the pump to work harder) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 İstanbul (Bakırköy)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
Emre OralKatılımcı@ibrahim_s yazdı:
“Sivi sogutma pompa devrini dusurmek sicakligi artirir mi”Hocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB📍 Antalya (Konyaaltı)"60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
IbrahimSKatılımcıDediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.
Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.
💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro📍 Eskişehir (Tepebaşı)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
Yiğit GüneşKatılımcı@ibrahim_s yazdı:
“Sivi sogutma pompa devrini dusurmek sicakligi artirir mi”Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.
💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS📍 Ankara (Çankaya)"ZFS pool scrub: 0 errors."
afterburner_fanKatılımcıSonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.
💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB📍 Antalya (Konyaaltı)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır." -
YazarYazılar