Spring ping nasıl geçer mekanik klavye

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Klavyeler & Tuş Modifikasyonu › Spring ping nasıl geçer mekanik klavye

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68429 Yanıtla
    User Avatarİsmail M.
    Katılımcı

selamlar beyler mekanik klavyemde yazı yazarken tuşlara her basıp bıraktığımda klavyenin içinden ‘biiinggg çiiinnnggg’ diye çok rahatsız edici metalik bir yay yankısı, çınlama sesi geliyor bütün switchleri söktüm stemleri yağladım ama bu yay sesi bir türlü geçmedi 70 tane yayın hepsini tek tek fırçayla yağlamak saatler sürer diyorlar poşete yağ döküp sallama yöntemi varmış (bag lubing) bu nasıl yapılır switchlere zarar verir mi?

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 Kocaeli (İzmit)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #68435 Yanıtla
    User AvatarBerkeA
    Katılımcı

Hocam o duyduğun sinir bozucu metalik yankı custom klavye dünyasında ‘Spring Ping’ (Yay Çınlaması / Akustik Rezonans) olarak adlandırılır. Tuşa basıp bıraktığında o sıkışan çelik yay aniden serbest kalır ve bir diyapazon gibi saniyede binlerce kez mikroskobik olarak rezonansa girer; bu titreşim metal plakaya ve kasanın içine çınlama olarak dağılır.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Kral 70 veya 90 tane yayı tek fırçayla yağlamak adamı delirtir!

İşte bu yüzden topluluğun bulduğu en pratik ve kusursuz yöntem ‘Bag Lubing’ (Kilitli Poşet Yöntemi) dir. Ancak dikkat: Yayları yağlarken asla katı kıvamlı gres (Krytox 205g0) kullanma; çünkü yaylar birbirine yapışır ve topaklanır.

Kullanacağın yağ saf sıvı formdaki Krytox GPL 105 Yüksek Performans Yağlayıcı Yağdır! Hocam operasyon adım şöyle yapılır: Temiz, küçük bir kilitli buzdolabı poşeti (Ziploc bag) al.

Poşetin içine 10 ile 12 damla Krytox GPL 105 damlat. Poşetin ağzını kapat, poşeti parmaklarınla ovalayarak yağın poşetin iç yüzeyine homojen bir film tabakası olarak yayılmasını sağla.

Söktüğün tüm switch yaylarını poşetin içine at.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00’te (Video mentions Turkish key caps and keyboard replacement) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #68441 Yanıtla
    User AvatarViper__tr
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    "F/P her şeydir."
    #68447 Yanıtla
    User Avatarİsmail M.
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 Kocaeli (İzmit)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #68456 Yanıtla
    User AvatarMehmetT
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Zonguldak (Merkez)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #68463 Yanıtla
    User AvatarLehimciUsta Gültekin
    Katılımcı

@yasin02 yazdı:
    “Spring ping nasıl geçer mekanik klavye”

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 İzmir (Bornova)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Spring ping nasıl geçer mekanik klavye konusundaki #68435 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet