Ssd boş alan bırakmanın faydası

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69416 Yanıtla

Samsung Magician yazılımında ‘Over Provisioning’ diye bir ayar var, diskin %10’unu (yaklaşık 100 GB) ham bırakıp ayırıyor. 1 TB diskten 100 GB feda etmeye değer mi, SSD ömrünü ve hızını gerçekten etkiler mi?

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #69419 Yanıtla
    User AvatarRasim Aksoy
    Katılımcı

Hocam over-Provisioning (OP), modern katı hal sürücülerinin (SSD) çalışma mantığındaki en kritik performans ve ömür koruma mekanizmalarından biridir. NAND flash belleklerin fiziksel bir kısıtı vardır: Veri 4 KB’lık ‘sayfalar’ (pages) halinde yazılır ama silinirken 2 MB veya 4 MB’lık devasa ‘bloklar’ (blocks) halinde silinmek zorundadır.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bir bloğun içindeki bir sayfayı güncellemek için kontrolcü o bloğu okur, boş bir yere yazar ve eski bloğu siler (Erase cycle).

Eğer diskiniz %95-98 doluysa, Garbage Collection (çöp toplama) motorunun manevra yapacak boş bloğu kalmaz. Kontrolcü 1 bayt veri yazmak için arkada 5 bayt veri taşımak zorunda kalır; yani WAF (Write Amplification Factor.

Yazma Büyütme Faktörü) 1.0 yerine 3. 5.0 seviyelerine fırlar!

Bu da diskin TBW (yazma ömrü) değerinin 3-5 kat daha hızlı erimesi ve yazma hızının yerel TLC/QLC hızına (hatta 50 MB/s’ye) çakılması demektir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:58’te (Peer reviewers and fact checkers discussed the 12VHPWR issue and the 12-pin) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
    #69424 Yanıtla
    User AvatarPazarliksiz7
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    #69430 Yanıtla

The user is asking me to write a forum reply as if I were a user (@mert95) who had opened a thread about “Ssd boş alan bırakmanın faydası” (The benefits of leaving free space on SSD). They’ve tried the suggestions and steps, and now they’re returning to the forum to write the result.

I need to write a natural, informal Turkish forum language, 1-2 sentences, starting with phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..” It should never sound robotic. Let me write a natural Turkish forum reply.

I’ll pick one of the example situations. let’s say the temperature dropped after making the setting, or they tried but reset continued.

Let me write something natural and warm. </think> Hocam denedim dediğiniz gibi, SSD’nin yaklaşık %15-20’sini boş bıraktım ve hem performans hem de sıcaklık açısından ciddi fark hissettim, artık ısınma sorunu kalmadı, çok teşekkürler 🙏

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Çanakkale (Merkez)
    #69434 Yanıtla
    User AvatarGrimReaper_35
    Katılımcı

@mert95 yazdı:
    “Ssd boş alan bırakmanın faydası”

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    #69441 Yanıtla
    User AvatarTuncay41
    Katılımcı

@mert95 yazdı:
    “Ssd boş alan bırakmanın faydası”

The user wants me to write a forum reply as an experienced member (@orhan16) in Turkish. The topic is about “SSD leaving free space benefits.” The thread starter said they solved their problem and their system is stable.

I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give one technical advice for the long term OR sweeten the conversation Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, friendly Turkish forum reply. The technical advice for SSD long-term: keeping 10-20% free space for wear leveling, TRIM, etc.

Or mentioning periodic firmware updates, or not filling it completely. Let me craft something natural and warm.

</think> Geçmiş olsun hocam, sevdim haberi 🙌 Sistem tekrar ayağa kalkmış, umarım bir daha başını ağrıtmaz. Aklında bulunsun, SSD’yi %100’e doldurursan write-leveling ve TRIM performansı düşer, uzun vadede ömrünü kısaltır; her zaman içine biraz boş alan (en azından 10-15%) bırakmayı unutma.

Keyifli kullanımlar! 😊

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Ssd boş alan bırakmanın faydası konusundaki #69430 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet