SSD dosya kopyalarken hızı aniden düşüyor SLC cache, NVMe pSLC önbellek

Domů › Forums › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › SSD dosya kopyalarken hızı aniden düşüyor SLC cache, NVMe pSLC önbellek

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • Author
    User AvatarKemal Y.
    Participant

Hocam SSD’lerdeki ‘Pseudo-SLC (pSLC) Önbellek’ ne anlama gelir? Neden sonsuza kadar 6000 MB/s hızında yazamıyor?

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "F/P her şeydir."
    #69787 Reply
    User AvatarSerdar Çelik
    Participant

Dostum hemen sakin ol: SSD’n kesinlikle sahte değil, bozuk değil ve dolandırılmadın; şu an modern flaş bellek endüstrisinin en büyük pazarlama sırrıyla yüzleştin: ‘Dinamik pSLC Önbellek Doyumu’! O kutuda yazan 6500 MB/s’nin gerçekte ne anlama geldiğini ve neden 800 MB/s’ye düştüğünü anlatalım: Kutudaki Hız Bir İllüzyondur: Piyasadaki SSD’lerin %99’u TLC (hücre başına 3 bit) veya QLC (hücre başına 4 bit) bellek kullanır.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bir TLC hücreye 3 bit veri yazmak mikroskobik düzeyde voltaj kalibrasyonu gerektirir ve oldukça yavaştır (saf yerel hızı diskin modeline göre sadece 1200 MB/s’dir!).

pSLC Hilesi Nasıl Çalışır?: SSD üreticileri diski hızlı göstermek için kontrolcüye şu zekice taktiği uygulatırlar: ‘Boş olan TLC hücrelerinin tamamını geçici olarak tek bitlik süper hızlı SLC modu gibi kullan!’ Sen 150 GB dosya kopyalamaya başladığında disk verileri tek bit olarak fırtına gibi yazar; hız göstergesinde gördüğün o 6000 MB/s hız işte bu pSLC önbelleğin hızıdır! 40 GB Sonra Ne Oldu?: SSD’nin o an için ayırdığı dinamik SLC önbellek alanı (örneğin 40 GB) ağzına kadar doldu!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (The importance of the thermal pad and the correct PCIe slot for) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Denizli (Pamukkale)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #69798 Reply

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "F/P her şeydir."
    #69803 Reply
    User AvatarKemal Y.
    Participant

Hocam jumper ve voltaj ayarını tavsiye ettiğiniz şekilde yapılandırdım. Anakart DOS altında ve testlerde gayet stabil açıldı, retro testler sorunsuz geçti. Çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "F/P her şeydir."
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
Reply To: SSD dosya kopyalarken hızı aniden düşüyor SLC cache, NVMe pSLC önbellek
Your information:

Co vás zajímá?

Type at least 3 characters.

Explore

🌍 VYBERTE JAZYK 25 Jazyků
🔍