SSD ısınınca oyunda FPS drop girer mi? NVMe termal hız kısma (throttling)

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › SSD ısınınca oyunda FPS drop girer mi? NVMe termal hız kısma (throttling)

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #62499 Yanıtla
    User AvatarKuzey_34
    Katılımcı

SSD ısınınca oyunda FPS drop girer mi? NVMe termal hız kısma (throttling) nasıl anlaşılır?

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Denizli (Pamukkale)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #62507 Yanıtla
    User AvatarYiğit Güneş
    Katılımcı

Hocam kral yaşadığın o 1 saniyelik iğrenç donmanın tek bir suçlusu var: SSD’nin resmen cayır 85 derecede kaynayıp can havliyle frekans kısması (Thermal Throttling)! İnsanlar sanıyor ki SSD ısınırsa sadece dosya kopyalama yavaşlar.

Hardware Unboxed’ın The Last of Us ve modern oyun testlerinde kanıtladığı gibi VRAM kapasitesi aşıldığında sistem RAM’ine taşma yaşanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. HAYIR!

Modern oyunlar (özellikle DirectStorage kullanan açık dünya oyunları) araba sürerken sokaktaki binaları, arabaları ve kaplamaları saniyede gigabaytlarca hızla doğrudan SSD’den ekran kartına çeker (Asset Streaming). SSD’nin üstündeki o siyah minik kontrolcü çipi (ASIC) 80-85 dereceye vurduğu saniyede, silikon yanmasın diye fabrikasyon acil durum frenine basar!

Hızını 7000 MB/s’den aniden 500 MB/s’ye (eski SATA disk hızına) çeker! Oyun motoru o salise 2 GB yeni sokak kaplaması beklerken SSD o veriyi vaktinde veremez; oyun motoru ‘Veri nerede kaldı’ diyerek 1 saniye boyunca sistemi dondurur ve o meşhur drop girer!

Çözüm çok net: O SSD’nin üstünde mutlaka anakartın kalın metal soğutucu bloğu olmak zorundadır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:30’te (2 SSD standoff’ oluşturmak) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    📍 Ankara (Çankaya)
    "ZFS pool scrub: 0 errors."
    #62512 Yanıtla
    User AvatarTempest
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 Ankara (Etimesgut)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #62522 Yanıtla
    User AvatarKuzey_34
    Katılımcı

Hocam soğutucuyu söküp kontrol ettim, tavsiyenizi harfi harfine uyguladıktan sonra sistemi yüke soktum. Sıcaklıklar tamamen normale döndü, çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Denizli (Pamukkale)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #62531 Yanıtla
    User AvatarSinan Y.
    Katılımcı

@kuzey_34 yazdı:
    “SSD ısınınca oyunda FPS drop girer mi? NVMe termal hız kısma (throttling)”

Çözüldüğüne çok sevindim hocam. Hazır soğutma oturmuşken kasa içi hava akışını da dengeli tutarsan uzun vadede sessiz sedasız kullanırsın.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Ankara (Keçiören)
    "Stok fanla yola devam."
    #62538 Yanıtla
    User AvatarOverlord
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 Malatya (Battalgazi)
    "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: SSD ısınınca oyunda FPS drop girer mi? NVMe termal hız kısma (throttling) konusundaki #62531 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet