Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › İşlemciler (CPU) › storahci start 0 windows 11 ahci aktifleıtirme
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 hafta 3 gün önce
CyberKnight_34 tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
CyberKnight_34KatılımcıSelamlar, eski bilgisayarıma hızlansın diye Samsung 870 EVO SATA SSD aldım. CrystalDiskMark testi yaptım, okuma hızı 135 MB/s, yazma hızı 120 MB/s çıktı! Normalde bu diskin 550 MB/s vermesi lazım. Bir arkadaım ‘Senin anakartın BIOS’unda SATA modu IDE kalmış, AHCI yapman lazım’ dedi. BIOS’a girdim, SATA Controller modunu ‘IDE’den ‘AHCI’ye aldım, bilgisayarı kaydetip başlattım. Windows açılırken mavi ekran verdi:
INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE! Tekrar IDE yapınca açılıyor ama SSD sürünüyor. Formatsız nasıl AHCI moduna geçebilirim?
EmreYKatılımcıHocam çok klasik bir ‘Eski BIOS IDE Tuzağı’ yaıyorsun. Sakın diski çöpe atma veya sıfırdan formatla uıraıma; 2 dakikalık bir Windows komutuyla bu iıi çözeceıiz!
Mehmet99KatılımcıÖnce teknik rezaleti anlayalım: Öncelikle IDE Modu Nedirı 1990’ların o geniş gri şeritli eski IDE/PATA hard diskleri için tasarlanmış ilkel bir iletişim modudur. Bu modda modern SATA 3 (6 Gbps) veri yolu kilitlenir, SSD’nin hızı 130 MB/s bandına çakılır. En kötüsü: NCQ (Native Command Queuing) devre dışı kalır! NCQ, SSD’nin aynı anda 32 farklı okuma/yazma komutunu sıraya dizip en hızlı şekilde işlemesini sağlayan teknolojidir. NCQ olmayınca SSD adeta tek şeritli köy yolunda kalan Ferrari gibi boğulur! İkinci olarak AHCI Modu Nedirı SATA SSD’lerin 550 MB/s tam hızını, NCQ kuyruklamasını ve TRIM desteğini eksiksiz kullanabilmesi için geliştirilmiş yerel SATA protokolüdür. Üçüncü olarak Neden Mavi Ekran Veriyor (
INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE)ı Windows kurulurken BIOS’un IDE modunda olduğu için Windows çekirdeği ‘Bu sistem IDE kullanıyor’ diyerek kendi AHCI sürücüsünü (storahci.sys) uykuya aldı. Sen BIOS’tan ‘Lank’ diye AHCI’ye geçtiğinde, Windows açılış anında diski görecek AHCI sürücüsünü başlatamadığı için ‘Diski bulamadım’ diyerekINACCESSIBLE_BOOT_DEVICEmavi ekranını yapıştırır!
KutaySKatılımcıÖnce teknik rezaleti anlayalım: Öncelikle IDE Modu Nedirı 1990’ların o geniş gri şeritli eski IDE/PATA hard diskleri için tasarlanmış ilkel bir iletişim modudur. Bu modda modern SATA 3 (6 Gbps) veri yolu kilitlenir, SSD’nin hızı 130 MB/s bandına çakılır. En kötüsü: NCQ (Native Command Queuing) devre dışı kalır! NCQ, SSD’nin aynı anda 32 farklı okuma/yazma komutunu sıraya dizip en hızlı şekilde işlemesini sağlayan teknolojidir. NCQ olmayınca SSD adeta tek şeritli köy yolunda kalan Ferrari gibi boğulur! İkinci olarak AHCI Modu Nedirı SATA SSD’lerin 550 MB/s tam hızını, NCQ kuyruklamasını ve TRIM desteğini eksiksiz kullanabilmesi için geliştirilmiş yerel SATA protokolüdür. Üçüncü olarak Neden Mavi Ekran Veriyor (
INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE)ı Windows kurulurken BIOS’un IDE modunda olduğu için Windows çekirdeği ‘Bu sistem IDE kullanıyor’ diyerek kendi AHCI sürücüsünü (storahci.sys) uykuya aldı. Sen BIOS’tan ‘Lank’ diye AHCI’ye geçtiğinde, Windows açılış anında diski görecek AHCI sürücüsünü başlatamadığı için ‘Diski bulamadım’ diyerekINACCESSIBLE_BOOT_DEVICEmavi ekranını yapıştırır!
CyberKnight_34KatılımcıDediıiniz adımları az önce denedim hocam. ?lk başta biraz tereddüt etmiştim ama kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm. Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, herhangi bir takılma veya aırı ?sınma kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.
-
YazarYazılar