Tfaw 16 yapınca ne olur fps artışı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › Tfaw 16 yapınca ne olur fps artışı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #64739 Yanıtla
    User AvatarMorpheus
    Katılımcı

Beyler XMP açtım anakart tFAW’ı 45 döngüye ayarlamış. Bunu manuel düşürmek belleği hızlandırır mı?

💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    📍 İzmir (Bornova)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #64742 Yanıtla
    User Avatarpwm_hub_pro
    Katılımcı

Hocam tolga donanım dünyasının en saf, en net matematik kuralına gelmişsin! Cevabı doğrudan veriyorum: tFAW kesinlikle 16 YAPILMALIDIR, ASLA 12 YAPILAMAZ!

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. NEDEN BU MATEMATİK KESİNDİR?

tRRD_S (Row to Row Delay Short): İşlemcinin RAM’deki farklı bir bankaya bir satır açma (Activate) emri vermesi arasındaki süredir. Kaliteli DDR4 ve DDR5’lerde bu sınır 4 döngüdür (clock cycle).

tFAW (Four Activate Window) ADI ÜSTÜNDE: ‘DÖRT AKTİVASYON PENCERESİ’ demektir! JEDEC standardı, RAM modülü çok fazla akım çekip patlamasın diye der ki: ‘Herhangi bir kayan zaman aralığında en fazla 4 satır aktivasyonu yapabilirsin!’ MATEMATİK: satırı açtın: döngü satırı açtın: döngü (+tRRD\_S) satırı açtın: döngü (+tRRD\_S) satırı açtın: döngü (+tRRD\_S) satırın işi bitti, satırı açabilmek için toplam geçen süre: 4 \times 4 = \mathbf{16\ DÖNGÜDÜR}!

Sen BIOS’a gidip tFAW’ı ’12’ yazsan bile RAM’in donanımsal mantık devresi 4 satırı 16 döngüden daha hızlı açamaz!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:55’te (Nvidia ayarlarını kafasına göre yapıyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Kocaeli (İzmit)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #64750 Yanıtla
    User AvatarAlperen Sabancı
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #64755 Yanıtla
    User AvatarMorpheus
    Katılımcı

Hocam sorun tam dediğiniz ayarlardanmış. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra FPS değerleri stabil hale geldi, elinize sağlık.

💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    📍 İzmir (Bornova)
    #64766 Yanıtla
    User AvatarTaner Demir
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    #64777 Yanıtla
    User AvatarCypher
    Katılımcı

@morpheus yazdı:
    “Tfaw 16 yapınca ne olur fps artışı”

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Adana (Çukurova)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Tfaw 16 yapınca ne olur fps artışı
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet