Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Trefi 65535 yapınca 55 derecede mavi ekran
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 1 hafta önce
Akın Şimşek tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
soc_voltageKatılımcıkışın ddr5 6400 cl30 ram overclock yapmıştım saatlerce aida64 testmem5 geçiyordu taş gibiydi. havalar ısındı odaya klima açmadığım gün cyberpunk veya bf2042 oynarken 15. dakikada zart diye mavi ekran verip kapanıyor. donanımda hiçbir şey değişmedi neden yazın çökmeye başladı?
💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB📍 İstanbul (Bakırköy)"İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
VCoreDropKatılımcı@soc_voltage yazdı:
“Trefi 65535 yapınca 55 derecede mavi ekran”Hocam selamlar. Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.
Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. DRAM hücreleri, bir bitlik mantık bilgisini (1 veya mikroskobik derin hendek (trench) kapasitörlerinde depolanan birkaç bin elektronluk elektrik yüküyle tutar.
Bu kapasitörler mükemmel yalıtkan değildir; dielektrik tabakadan sürekli kaçak akım (I_{\tleak}) sızar. Yarı iletken fiziğinde Arrhenius yasası gereği sıcaklık her 10°\t°C arttığında kaçak akım yaklaşık iki katına çıkar; dolayısıyla hücrenin şarjını koruma süresi (retention time) 40°\t°C’den 60°\t°C’ye çıkıldığında yarı yarıya erir.
Standart JEDEC spesifikasyonu, bellek 85°\t°C’ye ulaştığında tREFI süresini yarıya indirerek (2\times refresh) hücreleri iki kat daha sık şarj eder. Ancak kullanıcı tREFI’yi BIOS’tan 65535 veya 131072 gibi uçuk bir değere kilitlediğinde, bellek 55-60°\t°C’ye ulaştığında hücreler tazeleme komutu gelmeden boşalır; bu da kaçınılmaz bellek bit-flip hatası ve mavi ekran üretir.
Sakın öyle panik yapıp sağa sola körleme saldırma. Çözüm gayet basit: Öncelikle Hücre Kaçak Akımı (I_{\tleak} = I_0 · e^{-E_a/kT}) parametresine ve Termal Tutma Süresi (Data Retention Time Degradation) kuralına dikkat etmen şart.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (BIOS dosyasını yeniden adlandırıp USB’ye atma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB📍 Kocaeli (Gebze)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
Harun P.Katılımcı@soc_voltage yazdı:
“Trefi 65535 yapınca 55 derecede mavi ekran”Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Konya (Selçuklu)"Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
soc_voltageKatılımcıHocam bilgilendirme için çok teşekkürler, tavsiyenizle mavi ekran döngüsünden kurtuldum. Elinize sağlık.
💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB📍 İstanbul (Bakırköy)"İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
Samet C.KatılımcıSorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe📍 İstanbul (Üsküdar)"FPS yerlerdeyse hayat zor."
Akın ŞimşekKatılımcıAynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.
💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30📍 Kayseri (Kocasinan)"Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı." -
YazarYazılar