Uasp protokolu nedir harici ssd hiz farki

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › Uasp protokolu nedir harici ssd hiz farki

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #62071 Yanıtla
    User AvatarCrashOverride_06
    Katılımcı

USB Attached SCSI Protocol (UASP) komut kuyruğu (Command Queuing) ve çift yönlü veri iletiminde geleneksel BOT’a göre nasıl üstünlük sağlar?

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #62074 Yanıtla
    User AvatarStratos__tr
    Katılımcı

Hocam kral harici disklerin roket motoru UASP’dir! Eski USB sistemlerinde ‘BOT’ (Bulk-Only Transport) protokolu kullanilirdi.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. BOT berbattir; tipki tek seritli koye yolu gibi calisir: Bir veri komutu gonderir, cevabi bekler, cevap gelince digerini gonderir; ayni anda tek bir dosya kuyrugu (Queue Depth isleyebilir ve 400 MB/s’de bogulur.

UASP (USB Attached SCSI Protocol) ise diske SCSI sunucu protokolu kurar! Veriyolunu otobana cevirir; ayni anda 32 tane komutu paralel kuyruga dizer (Queue Depth , hem okur hem yazar.

SSD gercek NVMe gucunu gosterir ve USB hatti sonuna kadar dolarak 1050 MB/s’ye firlar. Anakartinin ve Windows’unun UASP desteklediginden emin olacaksın.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:02’te (SSD’nin bilgisayarınız için uygun olup olmadığını belirlemek) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Adana (Çukurova)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #62080 Yanıtla
    User AvatarVort3x__tr
    Katılımcı

@crashoverride_06 yazdı:
    “Uasp protokolu nedir harici ssd hiz farki”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    📍 Ankara (Çankaya)
    "Uptime: 450 days, 12 hours."
    #62085 Yanıtla
    User AvatarCrashOverride_06
    Katılımcı

Hocam bağlantı kablosunu ve slotu kontrol edip disk sağlığını test ettim. Okuma/yazma değerleri ve sistem tepkisi normale döndü, çok teşekkürler.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Uasp protokolu nedir harici ssd hiz farki konusundaki #62074 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini