Vbios anahtarını değiştirince yeniden başlatmak gerekir mi

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Vbios anahtarını değiştirince yeniden başlatmak gerekir mi

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68846 Yanıtla
    User AvatarVenom
    Katılımcı

Bozuk bir VBIOS flashladığım ekran kartını kurtarmak için sistemi sağlam olan 2. BIOS ile açıp, Windows masaüstündeyken anahtarı bozuk olan 1. BIOS’a kaydırıp üzerine orijinal ROM yazmak istiyorum. Sistem açıkken anahtarı kaydırmak güvenli midir?

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Muğla (Bodrum)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #68848 Yanıtla
    User AvatarSpecter
    Katılımcı

Hocam tolga ve Onur kardeşim selamlar. Dual BIOS anahtarının donanımsal mantığını laboratuvar düzeyinde anlatalım, içiniz tamamen rahat etsin: VBIOS Anahtarı Bilgisayar Açıkken Ne Yapar?

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ekran kartının PCB’si üzerinde yan yana iki adet bağımsız SPI Flash EEPROM yongası (örneğin Winbond 25Q16 serisi) bulunur.

O minik fiziksel anahtar, doğrudan bu iki çipin ‘CS’ (Chip Select / Çip Seçim) bacağını donanımsal olarak toprağa bağlar ya da 3.3V çeker. Sen bilgisayar açıkken anahtarı ‘Quiet’tan ‘Performance’a veya tam tersine kaydırdığında KART kesinlikle YANMAZ VEYA BRICK OLMAZ!.

Çünkü ekran kartı güç aldığı ilk anda (Cold Boot / İlk tetikleme anında), seçili olan EEPROM çipindeki VBIOS kodunu GPU’nun dahili SRAM önbelleğine kopyalar ve yürütür. Sistem çalıştıktan sonra GPU bir daha gidip o EEPROM çipinden veri okumaz!

Sen anahtarı kaydırdığında sadece donanımsal seçim hattı çipe geçer; ancak GPU belleğindeki eski VBIOS kodunu çalıştırmaya devam eder! Fanlar Neden Anında Değişmedi?

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #68852 Yanıtla
    User Avatarmini_itx_ci
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 Çanakkale (Merkez)
    "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    #68871 Yanıtla
    User AvatarVenom
    Katılımcı

The user is asking me to write a forum reply as if I’m the person who opened a thread about changing the VBIOS key and whether a restart is required. I need to write in casual, natural Turkish forum language, 1-2 sentences, like “Hocam denedim..” etc.

Let me write something that sounds natural and casual. I’ll pick one scenario.

let me go with the success scenario where the temperature dropped, or maybe a mixed one. Let me write something authentic.

I’ll write a natural Turkish forum reply. </think> Hocam denedim dediğiniz ayarı, Vbios anahtarını değiştirdikten sonra bilgisayarı yeniden başlattım ve maşallah sıcaklık bir hayli düştü, çok teşekkürler, sağ olun.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Muğla (Bodrum)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #68902 Yanıtla

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmişken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Zonguldak (Merkez)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Vbios anahtarını değiştirince yeniden başlatmak gerekir mi konusundaki #68871 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet