Windows 11 İşlemci Çekirdek Park Etme (Core Parking) ve Uyanma Gecikmesi

Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › Windows 11 İşlemci Çekirdek Park Etme (Core Parking) ve Uyanma Gecikmesi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #67523 Yanıtla
    User AvatarGökhan Pekcan
    Katılımcı

Çok çekirdekli modern işlemcimde oyun oynarken anlık takılmalar yaşıyorum. Görev Yöneticisi’nde Kaynak İzleyicisi’ni açtım 16 çekirdeğin 6 tanesinin yanında ‘Park Edildi’ (Parked) yazıyor. İşlemci çekirdekleri neden park edilir, oyunda takılma yapar mı?

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 Trabzon (Ortahisar)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #67525 Yanıtla
    User AvatarVolkan K.
    Katılımcı

Hocam kral Windows’un o aşırı hevesli enerji tasarrufu özelliğinin kurbanı olmuşsun: ‘Core Parking’ (Çekirdek Park Etme)! Windows, elektrik tasarrufu olsun diye işlemcinin arka planda boşa çıkan çekirdeklerinin elektriğini kesip derin uyku moduna (C6/C7 durumu) sokar ve yanına ‘Park Edildi’ yazar.

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Masaüstünde veya Word’de gezerken bu harikadır.

AMA sen ağır bir oyundayken aniden haritada kalabalık bir sahneye girdiğinde veya patlama olduğunda, oyun motoru aniden o uyuyan 6 çekirdeğe iş vermek ister! O park edilmiş çekirdeklerin uykudan uyanıp tam saat hızına çıkması birkaç milisaniye sürer (buna Uyanma Gecikmesi / Wake-up Latency denir).

O salisede oyun motoru ‘İşlemci nerede kaldı’ diyerek kare çizimini kaçırır ve ekranda o gıcık mikro FPS drop’u hissedersin! Çözüm: Çekirdek park etmeyi iptal etmektir!

‘ParkControl’ veya ‘QuickCPU’ adlı güvenilir ücretsiz aracı indir. Oradaki ‘CPU Core Parking’ ayarını %100 yap (yani park etmeyi tamamen devre dışı bırak).

Windows Güç Planı’nı ‘Yüksek Performans’ veya ‘Nihai Performans’a çek.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00’te (With a question about the user’s hardware configuration and then proceeds to) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Sivas (Merkez)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #67529 Yanıtla
    User AvatarRamazan Öztürk
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #67534 Yanıtla
    User AvatarGökhan Pekcan
    Katılımcı

Hocam denedim dediğiniz ayarları, sıcaklık gerçekten düştü çok teşekkürler ama o anlık resetler maalesef devam ediyor, başka ne yapabilirim acaba?

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 Trabzon (Ortahisar)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Windows 11 İşlemci Çekirdek Park Etme (Core Parking) ve Uyanma Gecikmesi konusundaki #67525 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet