Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › windows 98 bir ölümcül istisna oluıtu 0e mavi ekran
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 1 hafta 2 gün önce
Kemal Y. tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Enes07Katılımcıarkadaşlar merhaba, geçen gün depodan çıkardışım eski emektar retro sistemi ayaıa kaldırmaya çalığıyorum. Windows 98’de Genel Koruma Hatası (General Protection Fault) neden çıkardıı Windows XP’ye geçince bu çökmeler nasıl bıçak gibi kesildiı
Ikinciel Guvence15Katılımcı@enes07 yazdı:
“windows 98 bir ölümcül istisna oluştu 0e mavi ekran”Hocam selamlar. Bak bu durum çok tipik bir hadisedir.
Windows 95, 98 ve ME; modern Windows NT (XP/7/10/11) gibi saf bir donanım soyutlama katmanına (HAL) ve korumalı çekirdeğe sahip değildi. Eski 16-bit DOS programları ile uyumluluğu korumak için hibrit bir mimari kullanıldı.
Bu sistemde donanım sürücüleri ‘VxD (Virtual Device Driver)’ formatındaydı ve doğrudan en yetkili işlemci katmanı olan ‘Ring 0’ seviyesinde çalışırdı. En büyük mimari kusur, kullanıcı alanı uygulamaları (Ring 3) ile çekirdek alanı (Ring 0) arasında katı bir bellek koruma bariyerinin (Memory Isolation Barrier) bulunmamasıydı.
Kötü kodlanmış bir MP3 çalar veya ekran kartı sürücüsü, tahsis edilmemiş bir bellek adresine (0xC0000000 üstü) yanlış bir bayt yazdığında, işlemcinin Sayfa Hatası (Page Fault / Exception 0E) istisnası tetiklenirdi. Windows 9x bu hatayı izole edip yalnızca o programı kapatma yeteneğine sahip olmadığı için tüm işletim sistemi çekirdeği panikleyerek mavi ekrana düşer ve tek kurtuluş kasanın fiziksel Reset düğmesine basmak olurdu.
Windows XP (NT çekirdeği) ile tüm sürücüler korumalı WDM modeline geçirildi ve bu kaos sona erdi. Sakın öyle panik yapıp sağa sola körleme saldırma.
Çözüm gayet basit: Öncelikle Sanal Cihaz Sürücüsü (VxD – Virtual Device Driver Ring 0 Erişimi) parametresine ve Bellek Koruma İzolasyonu Yokluğu kuralına dikkat etmen şart. Kafana takılan bir detay olursa yine yazarsın, kolay gelsin.
Bobin Ziriltisi DelisiKatılımcıMeseleyi doğrudan donanım seviyesinde izah edeyim: Windows 95, 98 ve ME; modern Windows NT (XP/7/10/11) gibi saf bir donanım soyutlama katmanına (HAL) ve korumalı çekirdeğe sahip değildi. Eski 16-bit DOS programları ile uyumluluğu korumak için hibrit bir mimari kullanıldı.
Bu sistemde donanım sürücüleri ‘VxD (Virtual Device Driver)’ formatındaydı ve doğrudan en yetkili işlemci katmanı olan ‘Ring 0’ seviyesinde çalışırdı. En büyük mimari kusur, kullanıcı alanı uygulamaları (Ring 3) ile çekirdek alanı (Ring 0) arasında katı bir bellek koruma bariyerinin (Memory Isolation Barrier) bulunmamasıydı.
Kötü kodlanmış bir MP3 çalar veya ekran kartı sürücüsü, tahsis edilmemiş bir bellek adresine (0xC0000000 üstü) yanlış bir bayt yazdığında, işlemcinin Sayfa Hatası (Page Fault / Exception 0E) istisnası tetiklenirdi. Windows 9x bu hatayı izole edip yalnızca o programı kapatma yeteneğine sahip olmadığı için tüm işletim sistemi çekirdeği panikleyerek mavi ekrana düşer ve tek kurtuluş kasanın fiziksel Reset düğmesine basmak olurdu.
Windows XP (NT çekirdeği) ile tüm sürücüler korumalı WDM modeline geçirildi ve bu kaos sona erdi. Telemetri ve donanımsal ölçümlerde gözden kaçan kritik nokta şu: Öncelikle Sanal Cihaz Sürücüsü (VxD – Virtual Device Driver Ring 0 Erişimi) parametresine ve Bellek Koruma İzolasyonu Yokluğu kuralına dikkat etmen şart.
Değerleri test edip logları buraya atarsan eğriyi daha da optimize ederiz.
Enes07KatılımcıHocam slotları ve voltaj ayarını önerdiıiniz gibi güncelleyip Memtest çalıştırdım, sıfır hatayla geçti. Sistem artık mavi ekran vermiyor, çok saı olun.
IronCladKatılımcıSorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.
Kemal Y.KatılımcıSorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.
-
YazarYazılar