windows 98 bir ölümcül istisna oluıtu 0e mavi ekran

Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › windows 98 bir ölümcül istisna oluıtu 0e mavi ekran

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56112 Yanıtla
    Enes07
    Katılımcı

arkadaşlar merhaba, geçen gün depodan çıkardışım eski emektar retro sistemi ayaıa kaldırmaya çalığıyorum. Windows 98’de Genel Koruma Hatası (General Protection Fault) neden çıkardıı Windows XP’ye geçince bu çökmeler nasıl bıçak gibi kesildiı

#56120 Yanıtla
    Ikinciel Guvence15
    Katılımcı

@enes07 yazdı:
    “windows 98 bir ölümcül istisna oluştu 0e mavi ekran”

Hocam selamlar. Bak bu durum çok tipik bir hadisedir.

Windows 95, 98 ve ME; modern Windows NT (XP/7/10/11) gibi saf bir donanım soyutlama katmanına (HAL) ve korumalı çekirdeğe sahip değildi. Eski 16-bit DOS programları ile uyumluluğu korumak için hibrit bir mimari kullanıldı.

Bu sistemde donanım sürücüleri ‘VxD (Virtual Device Driver)’ formatındaydı ve doğrudan en yetkili işlemci katmanı olan ‘Ring 0’ seviyesinde çalışırdı. En büyük mimari kusur, kullanıcı alanı uygulamaları (Ring 3) ile çekirdek alanı (Ring 0) arasında katı bir bellek koruma bariyerinin (Memory Isolation Barrier) bulunmamasıydı.

Kötü kodlanmış bir MP3 çalar veya ekran kartı sürücüsü, tahsis edilmemiş bir bellek adresine (0xC0000000 üstü) yanlış bir bayt yazdığında, işlemcinin Sayfa Hatası (Page Fault / Exception 0E) istisnası tetiklenirdi. Windows 9x bu hatayı izole edip yalnızca o programı kapatma yeteneğine sahip olmadığı için tüm işletim sistemi çekirdeği panikleyerek mavi ekrana düşer ve tek kurtuluş kasanın fiziksel Reset düğmesine basmak olurdu.

Windows XP (NT çekirdeği) ile tüm sürücüler korumalı WDM modeline geçirildi ve bu kaos sona erdi. Sakın öyle panik yapıp sağa sola körleme saldırma.

Çözüm gayet basit: Öncelikle Sanal Cihaz Sürücüsü (VxD – Virtual Device Driver Ring 0 Erişimi) parametresine ve Bellek Koruma İzolasyonu Yokluğu kuralına dikkat etmen şart. Kafana takılan bir detay olursa yine yazarsın, kolay gelsin.

#56132 Yanıtla

Meseleyi doğrudan donanım seviyesinde izah edeyim: Windows 95, 98 ve ME; modern Windows NT (XP/7/10/11) gibi saf bir donanım soyutlama katmanına (HAL) ve korumalı çekirdeğe sahip değildi. Eski 16-bit DOS programları ile uyumluluğu korumak için hibrit bir mimari kullanıldı.

Bu sistemde donanım sürücüleri ‘VxD (Virtual Device Driver)’ formatındaydı ve doğrudan en yetkili işlemci katmanı olan ‘Ring 0’ seviyesinde çalışırdı. En büyük mimari kusur, kullanıcı alanı uygulamaları (Ring 3) ile çekirdek alanı (Ring 0) arasında katı bir bellek koruma bariyerinin (Memory Isolation Barrier) bulunmamasıydı.

Kötü kodlanmış bir MP3 çalar veya ekran kartı sürücüsü, tahsis edilmemiş bir bellek adresine (0xC0000000 üstü) yanlış bir bayt yazdığında, işlemcinin Sayfa Hatası (Page Fault / Exception 0E) istisnası tetiklenirdi. Windows 9x bu hatayı izole edip yalnızca o programı kapatma yeteneğine sahip olmadığı için tüm işletim sistemi çekirdeği panikleyerek mavi ekrana düşer ve tek kurtuluş kasanın fiziksel Reset düğmesine basmak olurdu.

Windows XP (NT çekirdeği) ile tüm sürücüler korumalı WDM modeline geçirildi ve bu kaos sona erdi. Telemetri ve donanımsal ölçümlerde gözden kaçan kritik nokta şu: Öncelikle Sanal Cihaz Sürücüsü (VxD – Virtual Device Driver Ring 0 Erişimi) parametresine ve Bellek Koruma İzolasyonu Yokluğu kuralına dikkat etmen şart.

Değerleri test edip logları buraya atarsan eğriyi daha da optimize ederiz.

#56138 Yanıtla
    Enes07
    Katılımcı

Hocam slotları ve voltaj ayarını önerdiıiniz gibi güncelleyip Memtest çalıştırdım, sıfır hatayla geçti. Sistem artık mavi ekran vermiyor, çok saı olun.

#56144 Yanıtla
    IronClad
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

#56150 Yanıtla
    Kemal Y.
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: windows 98 bir ölümcül istisna oluıtu 0e mavi ekran konusundaki #56144 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini