Yeni sistem boştayken 75 derece oyuna girince 100

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Yeni sistem boştayken 75 derece oyuna girince 100

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #67275 Yanıtla
    User AvatarEnesX
    Katılımcı

Selamlar arkadaşlar, i7 14700K işlemcime kule tipi çift kule soğutucu taktım. Bilgisayar boşta 65 derece, Cinebench testini başlattığım anda 2 saniyede 100°C olup saat hızını 5.5 GHz’den 2.0 GHz’e düşürüyor (thermal throttling). Bloğu çok mu az sıktım yoksa macunu mu yanlış sürdüm neyi kontrol etmem lazım?

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "ZFS pool scrub: 0 errors."
    #67279 Yanıtla
    User AvatarAlper Esen
    Katılımcı

Reis geçmiş olsun, PC toplama dünyasının 1 numaralı ‘klasik montaj kazasına’ kurban gitmişsin! O soğutucunun bakır tabanında fabrikasyon çizilmeleri önlemek için yapıştırılmış şeffaf bir plastik jelatin vardır ve üzerinde kırmızı/siyah harflerle ‘WARNING: PEEL OFF BEFORE INSTALL’ yazar.

Steve’in (Gamers Nexus) ‘Stop Doing It Wrong’ laboratuvar testinde fizik kurallarıyla açıkladığı gibi kapalı devre sıvı soğutmalardaki hava daima en tepe noktaya toplanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. %99 ihtimalle o jelatini sökmeden üstüne termal macun sürüp bloğu kapattın!

Bakırın ısı iletkenliği yaklaşık 390\t W/m·\tK iken o şeffaf polietilen plastiğin iletkenliği sadece 0.2\t W/m·\tK’dir! Yani işlemci ile soğutucu arasına resmen kurşun geçirmez bir ısı yalıtım battaniyesi sermiş durumdasın.

Kral radyatörden soğuk hava gelmesi ve hortumların ısınmaması teşhisi %100 doğruluyor: Isı işlemci zarından (die) bakır bloğa ve suya hiç geçemiyor ki radyatör ısınsın! Isı doğrudan IHS içinde hapsolduğu için yük bindiği anda 3 saniyede 100°C’ye fırlar ve işlemci kendini yakmamak için frekansını dibe vurur (PROCHOT / Thermal Throttling).

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 09:22’te (System flipped to work harder) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Mersin (Mezitli)
    "F/P her şeydir."
    #67283 Yanıtla
    User AvatarSerdarD
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, macun yenilemesini ve montajı dediğiniz gibi tekrarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 Aydın (Efeler)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    #67288 Yanıtla
    User AvatarEnesX
    Katılımcı

Hocam dediğiniz gibi yaptım, tozları aldım termal macunu yeniledim, şimdi boşta 50-55’e düştü oyunda da 80’lerin altına indi, çok teşekkürler elinize sağlık 🙏

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "ZFS pool scrub: 0 errors."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Yeni sistem boştayken 75 derece oyuna girince 100
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet