Am5 bilgisayar uykudan uyanırken mavi ekran memory management

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Am5 bilgisayar uykudan uyanırken mavi ekran memory management

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61072 Yanıtla
    ArdaX
    Katılımcı

pc uykuya girince bir daha açılmıyor anakart dram ledi sarı yanıyor bios sıfırlamadan gelmiyor

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    ”

#61076 Yanıtla
    Kayra K.
    Katılımcı

@arda_x yazdı:
    “Am5 bilgisayar uykudan uyanırken mavi ekran memory management”

Hocam dDR5 AM5 platformunun en klasik ‘Uyuşmaz İkili’ tuzağına basmışsın kardeşim! Olayın donanımsal elektriksel nedenini anlatayım: Bu İki Ayar Ne Yapar?.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Memory Context Restore (MCR): Bilgisayar açılırken RAM’leri sıfırdan eğitmek yerine önceki ayarları CMOS’tan çağırıp hızlı açar.

Power Down Enable (PDE): RAM boşta dururken veya sistem uykuya (S3 Sleep) geçerken bellek kontrolcüsünün CKE (Clock Enable) pinini kapatarak RAM çiplerini düşük güç moduna almasını sağlar. Çökmenin Kök Sebebi (Desenkronizasyon): İnternetteki bazı cahil overclocker’lar “Power Down’ı kapatırsan AIDA64 gecikmesi 1.5 nanosaniye düşer” der.

Doğrudur, hafif düşer ama sen MCR’yi AÇIK (Enabled) bırakıp Power Down’ı KAPALI (Disabled) yaparsan; sistem uykuya geçerken veya hızlı boot döngüsünde bellek kontrolcüsü (IMC) ile RAM’in saat sinyalleri arasında faz uyuşmazlığı (clock misalignment) oluşur! Sistem uykudan uyanırken RAM’in eğitim tablosu ile anlık güç durumu birbirini tutmaz.

Windows çekirdeği bozuk bellek okumasıyla karşılaşır ve çat diye MEMORY_MANAGEMENT veya CRITICAL_PROCESS_DIED mavi ekranını basar! Altın Kural (İkiz Kardeş Prensibi): BIOS’ta bu iki ayar ASLA birbirine zıt ayarlanamaz!.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Stok fanla yola devam."
    ”
    📍 Bursa (Nilüfer)

#61081 Yanıtla
    Semih K.
    Katılımcı

Hocam 2 hafta boyunca bilgisayarı her uyuttuğumda mavi ekran yiyordum Windows çöktü sanıyordum. Meğer MCR açıkken Power Down’ı kapatmışım.

İkisini de ‘Enabled’ yaptım 8 aydır tek bir mavi ekran almadım, sistem saat gibi.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    ”
    📍 Bursa (Nilüfer)

#61086 Yanıtla
    ArdaX
    Katılımcı

Benim cevabım: “Hocam denedim, sorun çözüldü, teşekkür ederim!

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    ”

#61093 Yanıtla
    Semih42
    Katılımcı

Hocam, geçmiş olsun, am5 bilgisayarın uykudan uyanma sorunu mavi ekranla karşılaşılmasını engellemek için uzun vadede, sistemini düzenli olarak güncellemenizi ve bir disk temizleme programı kullanmanızı öneririm.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    "F/P her şeydir."
    ”
    📍 Antalya (Muratpaşa)

#61101 Yanıtla
    Monitorsuz Kasa2
    Katılımcı

Hocam, geçmiş olsun. Am5 bilgisayarın uykudan uyanırken mavi ekran memory management sorunu genellikle RAM problemlerine işaret edebilir.

Bu tür sorunları önlemek için uzun vadede RAM’inizde dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Mersin (Mezitli)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    ”
    📍 Mersin (Mezitli)

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Am5 bilgisayar uykudan uyanırken mavi ekran memory management konusundaki #61093 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini