Monitör sharpness açınca görüntünün piksellenmesi

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Monitör sharpness açınca görüntünün piksellenmesi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61113 Yanıtla
    Trinity_x
    Katılımcı

Beyler rekabetçi oyunlarda adamları daha net göreyim, uzaktaki pikseller keskinleşsin diye monitörün OSD menüsündeki ‘Sharpness’ (Keskinlik) ayarını %50’den %100’e çektim. Oyunda uzaktaki kenarlar biraz sertleşti gibi oldu ama masaüstüne döndüğümde Discord’daki ve internetteki bütün yazıların etrafında parlak beyaz bir hale (çerçeve) oluştu! Yazılar iğrenç görünüyor, pikseller birbirine girmiş gibi kumlandı, fotoğraflardaki çizgiler testere dişi gibi parlıyor. Bu keskinlik ayarı görüntüyü netleştirmiyor mu, niye böyle beyaz beyaz parlamalar yapıyor?

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ”
    📍 İstanbul (Kadıköy)

#61118 Yanıtla
    Nightfall_x
    Katılımcı

@trinity_x yazdı:
    “Monitör sharpness açınca görüntünün piksellenmesi”

Hocam umut kardeşim bu monitör dünyasında en çok yapılan yanlışlardan biridir. Sharpness (Keskinlik) Ne Yapar?

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Monitördeki keskinlik ayarı çözünürlüğü veya panelin fiziksel optik netliğini ARTIRMAZ!

Monitörün içindeki görüntü işlemci yongası (Scaler), gelen sinyale dijital bir yüksek geçiren filtre (High-Pass / Unsharp Mask) uygular. İki farklı renk veya parlaklık sınırını (örneğin siyah yazının beyaz arka planla birleştiği piksel hattını) tespit eder.

Siyah tarafın hemen yanındaki pikselleri yapay olarak daha siyah, beyaz tarafın hemen yanındaki pikselleri ise yapay olarak ‘fazla parlak beyaz’ yapar. Aşırı Keskinleştirmenin Faturası (Edge Ringing / Haloing): Sen bu ayarı %100’e vurduğunda o yapay sınır o kadar kalınlaşır ki, her harfin ve objenin etrafında beyaz bir ışık halesi (Haloing) oluşur.

İnce detaylar kaybolur, doğal degradeler yok olur, piksellerde parazit (kumlanma / aliasing) tavan yapar. Doğru Ayar Nedir?

Modern dijital sinyallerde (DisplayPort ve HDMI) monitöre gelen görüntü zaten pikseli pikseline (1:1 Pixel Mapping) kusursuz netliktedir; hiçbir yapay keskinleştirmeye ihtiyacı yoktur.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Balıkesir (Karesi)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    ”
    📍 Balıkesir (Karesi)

#61121 Yanıtla
    Serkan M.
    Katılımcı

@trinity_x yazdı:
    “Monitör sharpness açınca görüntünün piksellenmesi”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    ”
    📍 Bursa (Nilüfer)

#61127 Yanıtla
    Trinity_x
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Monitör sharpness açınca görüntünün piksellenmesi
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT