Bios güncelleyince pc 3 dakika açılmadı ram eğitimi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Bios güncelleyince pc 3 dakika açılmadı ram eğitimi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69938 Yanıtla
    User AvatarCihan Sancak
    Katılımcı

hocam Ryzen 7 7800X3D ve B650 anakart topladım güç düğmesine bastım. Fanlar dönüyor ama ekrana hiç görüntü gelmiyor ve anakartın sağ üstünde turuncu DRAM ışığı yanıyor. 1 dakika bekledim açılmayınca panikleyip kasanın fişini çektim. Sistem bozuk mu neden açılmıyor?

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Ankara (Etimesgut)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #69940 Yanıtla
    User AvatarEkran Kartsiz
    Katılımcı

Kardeşim sakın o kasanın fişine veya reset düğmesine dokunma, ellerini kasadan çek ve sabırla bekle! Yeni DDR5 kullanıcılarının %90’ının düştüğü en büyük panik tuzağına denk gelmişsin: ‘DDR5 Memory Training’ (Bellek Eğitimi)!

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Olayın arkasındaki donanım gerçeği şudur: DDR4 döneminde frekanslar düşüktü, anakartlar 5 saniyede açılırdı.

Ancak DDR5 saniyede 6 milyar transfer (6000 MT/s) yapar! Bu hızda anakartın bakır yollarındaki sinyaller o kadar kırılgandır ki elektrik sinyalinin ‘göz açıklığı’ (Eye Opening / Margin) mikrosaniye değil, pikosaniyeler düzeyindedir!

Sistem ilk kez açıldığında, yeni RAM takıldığında veya BIOS güncellendiğinde; anakartın BIOS’u işlemcinin bellek kontrolcüsü ile RAM’ler arasında devasa bir kalibrasyon başlatır. Buna ‘Memory Training’ denir.

Anakart her bir pine sırayla yüz binlerce test sinyali gönderir: ‘Voltajı 5 milivolt artırayım mı? Gecikmeyi çeyrek adım kaydırayım mı?

ODT direncini 40 Ohm mu yapayım 48 Ohm mu?’ diye dener, sinyalleri mükemmel merkezler! Bu işlem tam 2 ile 4 DAKİKA SÜREBİLİR!

O sırada anakartta SARI veya TURUNCU DRAM LED’i yanar ve ekrana zerre kadar görüntü gelmez!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:39’te (BIOS dosyasını yeniden adlandırıp USB’ye atma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #69946 Yanıtla
    User AvatarBuğra Başar
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
    #69950 Yanıtla
    User AvatarCihan Sancak
    Katılımcı

Hocam slotları ve voltaj ayarını önerdiğiniz gibi güncelleyip Memtest çalıştırdım, sıfır hatayla geçti. Sistem artık mavi ekran vermiyor, çok sağ olun.

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Ankara (Etimesgut)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Bios güncelleyince pc 3 dakika açılmadı ram eğitimi
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

🌍 DİL SEÇİMİ 25 Dil
🔍