Custom loop işlemci bloğunda yosun alg oluştu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Custom loop işlemci bloğunda yosun alg oluştu

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69927 Yanıtla
    User AvatarAlpK
    Katılımcı

Beyler 2 yıldır custom sıvı soğutma kullanıyorum. Şeffaf akrilik su bloğunun içine baktım; eskiden jilet gibi incecik görünen o yüzlerce bakır mikro kanatçığın (Micro-fins) arasına yeşilimsi, sümüksü bir yosun tabakası ve beyaz kireç tortusu dolmuş! Sıvı kanalların arasından geçemiyor, kenarlardan dolaşıp gidiyor. Eskiden 65 dereceyi geçmeyen işlemci şimdi oyuna girer girmez 95 dereceye vuruyor ve borulardan biri cayır cayır yanıyor. Bu su bloğunu söküp nasıl temizlerim, kanatçıkları kırmadan o yapışkan yosun ve tortu nasıl çıkar?

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #69930 Yanıtla
    User AvatarYasin S.
    Katılımcı

@alp_k yazdı:
    “Custom loop işlemci bloğunda yosun alg oluştu”

Hocam alp kardeşim iki farklı düşman birleşip su bloğunun canına okumuş: Biyolojik Yosun (Algae/Bio-growth): Eğer döngüde saf su kullanıp içine biyosit (bakteri ve yosun öldürücü) damlatmadıysan ve kasanın içine RGB ışıkları vuruyorsa, sıcak su ve ışık ortamında mikroplar fotosentez yaparak çoğalır ve yeşil biyofilm tabakası örer! Nanoparçacık Tortusu: Eğer son 2 yılda ‘Opak/Pastel’ renkli boyalı sıvılar kullandıysan, o sıvının içindeki rengi veren katı parçacıklar yüksek sıcaklıkta çökeltme yapar ve 0.2 mm’lik mikro aralıklara harç gibi sıvanır!

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Sıvı geçemediği için işlemcin 95 dereceye vurur.

Adım Kusursuz Temizlik Protokolü: Su bloğunu sökün ve vidalarını açıp akrilik üst kapağı bakır tabandan ayırın (içindeki siyah O-ring contayı güvenli bir yere koyun). Asla Porçöz veya Ağır Kimyasal Kullanmayın!

Nikel kaplamayı anında soyar. Bir kaseye ılık su, birkaç damla bulaşık deterjanı ve 1 çay kaşığı beyaz sirke koyun.

Eski, yumuşak kıllı bir çocuk diş fırçası alın. Fırçayı karışıma daldırarak mikro kanatçıkların yönünde (ileri-geri, asla yanlamasına değil) tatlı fırçalayın.

O sümüksü tabaka ve tortular su gibi akıp gider.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:40’te (Calibration level 7 was increased to 135, which reduced the voltage and) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 İstanbul (Maltepe)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #69934 Yanıtla
    User AvatarPolat Bozkurt
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    📍 Denizli (Pamukkale)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    #69937 Yanıtla
    User AvatarAlpK
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Custom loop işlemci bloğunda yosun alg oluştu
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

🌍 DİL SEÇİMİ 25 Dil
🔍