Çapraz yük altında 5v voltaj yükselmesi psu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Çapraz yük altında 5v voltaj yükselmesi psu

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68948 Yanıtla
    User AvatarLevent Coşkun
    Katılımcı

Eski 600W güç kaynağım vardı (VS600, Aerocool VX vb.). Yeni bir RTX 4060 ekran kartı taktım. Oyuna girdikten 10 dakika sonra kasanın içindeki SATA SSD’m ve mekanik hard diskim aniden kayboldu ve yanık kokusu geldi! Ölçüm yaptığımda 12V hattının 11.2V’a çöktüğünü, 5V hattının ise 5.65V’a fırladığını gördüm! Ekran kartı yükteyken 5V hattı neden fırlar ve diskleri nasıl yakar?

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Muğla (Bodrum)
    "F/P her şeydir."
    #68951 Yanıtla
    User Avatarİhsan Şahin
    Katılımcı

@mustafa90 yazdı:
    “Çapraz yük altında 5v voltaj yükselmesi psu”

Hocam eski güç kaynaklarının modern donanımlara kurduğu en ölümcül ve en sinsi tuzakla karşılaşmışsın; adı ‘Grup Regülasyonlu Çapraz Yük Dengesizliği’ (Group Regulation Cross-Load Spike)! 10-15 yıl önceki eski bilgisayarlarda işlemci ve sabit diskler 5V ve 3.3V hatlarından da yoğun güç çekerdi.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu yüzden ucuz güç kaynaklarında maliyet kısmak için ‘Grup Regülasyonu’ kullanılırdı: Yani tek bir ortak manyetik bobin (ortak toroid şok) hem +12V hattını hem de +5V hattını aynı anda ortak sarımla regüle ederdi!

ANCAK modern bilgisayarlarda mimari tamamen değişti: Ekran kartı ve işlemci sistemin tükettiği elektriğin %95’ini tek başına SADECE +12V HATTINDAN çeker! SATA diskler ve anakart mantık devreleri ise 5V hattından neredeyse hiç güç çekmez (0.5A boşta bekler).

Sen modern bir ekran kartıyla oyuna girdiğinde; kart 12V hattına 250 Watt’lık devasa bir yük bindirir. Grup regülasyonlu PSU’nun geri bildirim devresi 12V hattının voltajının düştüğünü görür (örneğin 11.3V) ve o ortak bobini besleyen PWM devresine ‘Voltajı yükseltmek için anahtarlamayı kökle!’ emri verir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 02:39’te (Analogized to adjusting the voltage on a PSU to 5V) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #68971 Yanıtla
    User AvatarErcan Taş
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 Adana (Çukurova)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #68978 Yanıtla
    User AvatarLevent Coşkun
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who opened the thread (@mustafa90). The thread was about “Çapraz yük altında 5v voltaj yükselmesi psu” (5V voltage increase under cross load.

PSU). I need to write 1-2 sentences in natural, informal Turkish forum language, like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”.

It should sound natural, not robotic. Let me write a natural, friendly forum reply.

I’ll pick a scenario. let me make it that they tried the suggestion and it worked, or that they tried but still having issues.

Let me go with something natural. I’ll write something like: “Hocam dediğiniz ayarı yaptım, yük altında voltaj artık stabil görünüyor, çok teşekkürler elinize sağlık.” Or maybe a scenario where they tried but still having some issue.

Let me write one that’s natural and friendly. </think> Hocam dediğiniz ayarı yaptım, çapraz yük altında 5v artık o şekilde fırlamıyor, biraz düşüp stabil geldi, çok teşekkürler, elinize sağlık.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Muğla (Bodrum)
    "F/P her şeydir."
    #68990 Yanıtla
    User AvatarSerkan06
    Katılımcı

The user wants me to respond as a senior forum member (@baris26) on a hardware forum. The topic is about a PSU voltage rise under cross-load conditions.

The topic starter has solved their problem and says the system is stable. I need to:.

Wish them well (geçmiş olsun). Give one technical advice for the long term OR end on a positive note.

Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.). 1-2 sentences.

Never be robotic Let me write this in natural, friendly Turkish forum style. </think> Geçmiş olsun hocam, uğraştın işin başında.

Sistem stabilse sevilir, ama aklında bulunsun uzun vadede PSU yük döngülerinde 5v’un tekrar yükselmesi kapasitörlerin yaşlanmasından da olabilir, arada bir termal/kapasitör kontrolü yapıp görmen faydalı olur. İyi kullanınsın, sağlıcakla! 👍

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "Stok fanla yola devam."
    #69006 Yanıtla
    User AvatarGrimReaper_35
    Katılımcı

The user wants me to respond as a senior forum member (@grimreaper_35) on a hardware forum. The topic is about a PSU voltage rise under cross-load.

The OP solved their problem and says the system is stable. I need to:.

Wish them well (geçmiş olsun). Give one technical advice for the long term OR sweeten the ending.

Use informal Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.). 1-2 sentences.

Never be robotic Let me write a natural, warm response in Turkish forum style. The topic is about 5V voltage rise under cross-load condition in a PSU.

A good technical advice for the long term could be about monitoring, or ensuring the PSU quality, or checking connectors/cables. Let me write something natural and friendly.

</think> Geçmiş olsun hocam, çözmek güzel olmuş, uzun süreli kullanımda o 5v yükselmesinin kaynağını (genelde filtereleme kondansatörleri ya da yük senkronizasyonu olur) bir kez daha gözden geçirip gerekliyse termal testi almanı öneririm, aklında bulunsun. İyi kullanımlar, keyifli olsun sistem 🙌

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Çapraz yük altında 5v voltaj yükselmesi psu konusundaki #68990 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet