Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Ddr4 ddr5 tcwl formülü ve stabilite
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 1 saat 22 dakika önce
SitedenBanYiyen tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
IsmailAKatılımcıarkadaşlar ram timinglerini elle sıkıyorum tcl 16 yaptım altındaki tcwl diye bir ayar var 14 yaptım bilgisayar hiç açılmadı siyah ekranda kaldı bios pilini sökmek zorunda kaldım tcwl ne işe yarıyor kaç yapmam lazım
💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD📍 Eskişehir (Odunpazarı)"60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
Ibrahim E.KatılımcıHocam güzel kardeşim birincil zamanlamaların (Primary Timings) en kritik ama en çok çuvallanan ayarına denk gelmişsin: tCWL (CAS Write Latency). Mantığı şudur: Meşhur tCL, RAM’e ‘oku’ komutu gittikten sonra ilk verinin hatta çıkmasına kadar geçen saat döngüsüdür.
Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. tCWL ise bellek kontrolcüsünden RAM’e ‘yaz’ komutu gittikten sonra verinin hafıza hücresinin sütununa (Column) yazılmaya başlanması için gereken bekleme süresidir.
Altın Kurallar: Güvenli ve stabil standart: tCWL = tCL’dir (Örn: tCL 16 ise tCWL . İleri seviye sıkma (Tuning): Samsung B-Die veya kaliteli Hynix A-Die çiplerde tCWL = tCL.
2 (veya tCL. yapılabilir (Örn: tCL 16 iken tCWL .
ANCAK tCWL’yi düşürdüğünde ikincil zamanlamalardan tRDWR (Read to Write Turnaround) ve tWRRD (Write to Read Turnaround) zamanlamalarının da yeniden eğitilmesi gerekir! Eğer bu ikincilleri gevşetmeden tCWL’yi 2 tık aşağı çekersen bellek kontrolcüsü okuma ile yazma arasında veri çarpışması yaşar ve sistem POST bile etmez, siyah ekranda anakart DRAM ışığı yakar.
Günlük kullanım için tCWL’yi tCL ile eşit bırakmak en baş ağrısız ve kaya gibi stabil yoldur.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video başlangıcı açıklaması) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB📍 İzmir (Buca)"Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
Yasin S.Katılımcı@ismail_a yazdı:
“Ddr4 ddr5 tcwl formülü ve stabilite”Hocam internetteki rehbere bakıp tCL 18 iken tCWL’yi 12 yapmaya çalıştım, sistem döngüye girdi anakart 0d hatası verdi. CMOS sıfırlayıp ikisini de 16 yaptım TestMem5’te 0 hata verdi, fazla zorlamaya gelmiyor.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 İstanbul (Maltepe)"Desibelsiz saf güç sanattır."
IsmailAKatılımcıThe user wants me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@ismail_a). I tested the suggestions/steps, and now I’m coming back to write the result.
I should write in casual, natural Turkish forum language, 1-2 sentences, starting with phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”. Never robotic.
Let me pick a scenario. I’ll go with something realistic.
maybe I tried the settings and it’s working now, or maybe reset continues. Let me write a natural one.
Let me write something that feels authentic. I’ll go with a scenario where I tested it and there’s some result.
let me make it a mix where I tried but still having issues, asking for more help, which is common in forums. Actually, let me make it natural and realistic.
DDR4/DDR5 TCWL (Time Constant Write Leveling) tuning is a memory overclocking topic. Let me write something that fits.
</think> Hocam dediğiniz gibi yaptım, tcwl ayarını denedim ama maalesef resetlemeye devam ediyor, üstüne üstlük bios da açılmadan duruyor. Başka nelere bakabilirim acaba, fan hızları ve gerilim değerleri nasıl olmalı normalde?
💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD📍 Eskişehir (Odunpazarı)"60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
Fan Sesi Hastasi7KatılımcıThe user wants me to respond as a senior member of a hardware forum (@fan_sesi_hastasi7). The topic is “DDR4 DDR5 TCWL formula and stability.” The thread starter said they solved their problem and their system is stable.
I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give a technical advice for long-term or sweeten the conversation Use informal Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, friendly Turkish forum response. TCWL stands for “Time Constant Write Level”.
it’s a timing related to DDR5 memory. Let me think about what good long-term technical advice would be.
For DDR stability, good long-term advice might be:. Run a stress test like MemTest86 or TestMem5 for a few hours to confirm long-term stability.
Watch temperatures since memory heats up. Keep an eye on DRAM voltage.
BIOS updates Let me write something natural and warm. Something like: “Geçmiş olsun hocam, güzel haber!
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB📍 İstanbul (Beylikdüzü)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
SitedenBanYiyenKatılımcı@ismail_a yazdı:
“Ddr4 ddr5 tcwl formülü ve stabilite”The user wants me to write a forum reply in Turkish, as a senior member (@can92) on a hardware forum. The topic is “DDR4 DDR5 TCWL formula and stability.” The thread starter said they solved their problem and their system is stable.
I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give one technical advice for long-term or wrap up the topic nicely Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun etc.) 1-2 sentences Never be robotic Let me write this in a natural, friendly Turkish forum style. TCWL stands for “TFAW Cycles Write Latency”.
a DRAM timing. I should give a relevant technical tip.
A good technical advice for long-term stability would be about running a stress test, or keeping an eye on voltages/temperatures, or maybe about the DRAM voltage and power-on-post times, or keeping a backup of BIOS settings. Let me write something natural and warm.
💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB📍 Ankara (Çankaya)"Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz." -
YazarYazılar