DDR5 tWR zamanlaması nedir Write Recovery, tRTP nedir RAM overclock, tWR

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Anakart, Bellek (RAM) & BIOS › DDR5 tWR zamanlaması nedir Write Recovery, tRTP nedir RAM overclock, tWR

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69014 Yanıtla
    User AvatarShadowWalker_35
    Katılımcı

DDR5 mimarisinde tWR ve tRTP zamanlamaları için kararlı çalışan altın oranlar ve güvenlik formülleri nelerdir?

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Mersin (Mezitli)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #69017 Yanıtla
    User AvatarM2_Heatsink Oral
    Katılımcı

Dostum RAM hız aşırtma dünyasında ‘en çok performans kazandıran ama en tehlikeli veri bozulmasına (Silent Data Corruption) yol açan’ iki hayati zamanlamaya parmak basmışsın: tWR (Write Recovery) ve tRTP (Read to Precharge)! Sistemin neden oyun dosyalarını bozduğunu ve Windows’un açılışını çökerttiğini bellek fiziğiyle anlatalım: tWR (Write Recovery) Nedir?: İşlemci RAM’e bir veri yazdığında, elektrik sinyalleri DRAM hücrelerindeki mikroskobik kondansatörlere dolar.

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ancak bu kondansatörlerin tam olarak dolması ve voltajın yerine oturması zaman alır!

İşte bir yazma işlemi bittikten sonra, o bellek sırasının kapatılıp şarja alınabilmesi (Precharge) için beklenmesi gereken ‘GÜVENLİK BEKLEME SÜRESİNE’ tWR denir! AŞIRI DÜŞÜRÜNCE NE OLUR (Veri Nasıl Bozulur?)?: Sen tWR değerini 96’dan 24’e gibi delice bir değere çektiğinde; kontrolcüye ‘yazma bittiği anda hiç bekleme, hemen bankı kapat ve sıradaki işe geç’ dersin!

Ancak kondansatör henüz %70 şarj olmuştur; sen kapıyı erkenden kapattığın için o elektrik yükü havada kalır! Hücredeki 1 olması gereken bit, 0 olarak kalır!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 04:38’te (Öncelikle, DDR5’nin hızını 5600 MHz’ye çıkarmak için bir dikkatli bir şekilde ayarlar) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #69021 Yanıtla
    User AvatarFps Fakiri
    Katılımcı

@shadowwalker_35 yazdı:
    “DDR5 tWR zamanlaması nedir Write Recovery, tRTP nedir RAM overclock, tWR”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    #69027 Yanıtla
    User AvatarShadowWalker_35
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@shadowwalker_35). I’ve tried the suggestions/steps they gave me, and now I’m coming back to report the results.

Let me write a natural, informal Turkish forum reply. I should pick one of the example situations or create a realistic one.

Let me write something that sounds genuine and natural. I’ll write about trying the tWR/tRTP settings for DDR5 RAM overclocking and reporting the result.

Let me make it sound like a real forum user. </think> Hocam denedim dediğiniz ayarları, tWR’i bir artırıp tRTP’yi dengeledim, stabil oldu artık mavi ekran almadan stabil çalışıyor.

Sıcaklık da biraz düşmüş, çok teşekkürler yardımlarınız için 🙏

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Mersin (Mezitli)
    "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    #69037 Yanıtla
    User AvatarPhantom__tr
    Katılımcı

@shadowwalker_35 yazdı:
    “DDR5 tWR zamanlaması nedir Write Recovery, tRTP nedir RAM overclock, tWR”

The user wants me to respond as an experienced member of a hardware forum (@phantom__tr) in Turkish. The topic is about DDR5 tWR timing (Write Recovery), tRTP, and RAM overclocking.

The topic starter said they solved their problem and the system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give a technical advice for the long term OR end the topic sweetly Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, friendly response in Turkish forum style.

Since they already solved their problem and the system is stable, I should congratulate them and give a practical long-term technical tip. A good long-term technical advice for RAM overclocking would be about running a stress test like MemTest86 or TM5 (TestMem5) with antisuck patterns to verify stability over time, or monitoring temperatures since overclocked RAM can degrade.

Let me write something natural and not robotic.

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: DDR5 tWR zamanlaması nedir Write Recovery, tRTP nedir RAM overclock, tWR konusundaki #69021 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet