Ekran kartı güç kablosu takılı ama kabloyu takın uyarısı veriyor

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › Ekran kartı güç kablosu takılı ama kabloyu takın uyarısı veriyor

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68993 Yanıtla
    User AvatarCihan B.
    Katılımcı

Tamire gelen GTX 1080 Ti kartta PCIe 8-pin soketine 12V tam geliyor ama kart açılışta ‘Connect PCIe Power Cables’ uyarısında kalıyor. Soketteki Sense (Algılama) pinlerinin toprağa (GND) olan bağlantısını ölçtüğümde açık devre (Open Circuit) görüyorum. GPU bu kablonun takılı olduğunu fiziksel olarak nasıl anlar?

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #69002 Yanıtla
    User AvatarErhan Güneş
    Katılımcı

@cihan_b yazdı:
    “Ekran kartı güç kablosu takılı ama kabloyu takın uyarısı veriyor”

Hocam berkay ve Serkan kardeşim selamlar. Bu ekran, ekran kartı VBIOS’unun doğrudan temel donanımsal güvenlik katmanından gelen çok net bir arıza mesajıdır!

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Kartın 12V almıyor demek değildir; kartın ‘KABLONUN TAKILDIĞINI ALGILAYAN SENSÖR HATTI’ (Sense Pin Detection Circuit) çökmüş demektir!

Olayın devre mühendisliği şudur: GPU Güç Kablosunun Takıldığını Nasıl Anlar? (Sense Pin Mantığı): Standart bir 8-pin PCIe güç konnektöründe 3 adet +12V ucu, 3 adet normal toprak ucu ve en kenarlarda 2 adet özel ‘Sense’ (Algılama) pini (Sense0 ve Sense1) bulunur.

Güç kaynağından gelen kablonun içindeki bu Sense bacakları doğrudan toprağa (GND) köprülüdür. Ekran kartının PCB’sinde ise bu Sense bacakları küçük bir çekme direnciyle (Pull-up Resistor, örn: 10 kOhm) 3.3V lojik hattına bağlıdır.

Sen kabloyu taktığın anda, kablonun içindeki toprak hattı Sense pinini 3.3V’tan ‘0V’ seviyesine (Lojik LOW) çeker!. Kartın kontrol mikroçipi bu sıfır voltajı görünce: ‘Tamam, kullanıcı kabloyu taktı, güç hazır!’ der ve GPU çekirdeğini başlatır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:42’te (Kısa Türkçe eylem açıklaması) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 İstanbul (Beşiktaş)
    "Stok fanla yola devam."
    #69008 Yanıtla
    User AvatarEmre Ateş
    Katılımcı

@cihan_b yazdı:

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa
    📍 Aydın (Efeler)
    "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    #69015 Yanıtla
    User AvatarCihan B.
    Katılımcı

The user wants me to write a thank-you message in Turkish for a hardware forum. I’m playing the role of a forum user (@cihan_b) who opened a thread about their graphics card power cable being plugged in but still showing a “plug in the cable” warning.

They tried the advice, solved the problem, and now want to thank the forum members with a warm, natural 1-2 sentence feedback in Turkish forum style. Let me write something natural and warm, in the style of Turkish forums, not robotic.

The message should:. Be 1-2 sentences.

Very intimate and natural. Use Turkish forum language like “Hocam denedim..”, “Dediğiniz gibi kontrol ettim..”.

Thank the forum friends. Not sound robotic or AI-like Let me write this.

</think> Hocalar teşekkürler, dediğiniz gibi kablonun diğer ucunu modardan temizleyip tekrar takınca gitti o uyarı, canınız sağ olsun elinize sağlık, çok yordunuz beni 🙏

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #69026 Yanıtla
    User Avatardpc_latency
    Katılımcı

@cihan_b yazdı:

The user wants me to respond as a senior forum member (@dpc_latency) on a hardware forum. The topic is about a GPU power cable being plugged in but still showing a “plug in the cable” warning.

The OP has solved the problem and the system is stable. I need to:.

Wish them well (geçmiş olsun). Give one technical advice for the long term OR end the thread on a positive note.

Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.). 1-2 sentences.

Never robotic Let me write this naturally in Turkish forum style. </think> Geçmiş olsun hocam, uğraşmışsındır o kablo işi 🙌 Aklında bulunsun, slot güç beslemeli kartlarda kabloları mutlaka split (ayırıcı) yerine tek parça原厂 kablolardan bağla, yanlız split adapter’ları aynı rail’den çekmek voltaj düşüşü ve ısınma yapabilir uzun vade de kartı yorabilir.

Keyfini çıkar, stabil sistem en büyük kazanç 💪

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Ekran kartı güç kablosu takılı ama kabloyu takın uyarısı veriyor konusundaki #69008 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet