Ekran kartı pcie x4 hızında çalışıyor fps düşüşü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › Ekran kartı pcie x4 hızında çalışıyor fps düşüşü

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68961 Yanıtla
    User AvatarBerserker__tr
    Katılımcı

Anakartıma ikinci M.2 NVMe SSD’yi taktım. Sonra fark ettim ki ekran kartım x16 yerine x8 moduna düşmüş. SSD ekran kartının hatlarını çalar mı?

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #68975 Yanıtla
    User AvatarMiniITX_Cilesi
    Katılımcı

Hocam selamlar. Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. PCIe topolojisi, şerit müzakeresi ve donanımsal hat tahsis analizi: Bir ekran kartının PCIe x16 olarak çalışabilmesi iki şarta bağlıdır: Mantıksal Hat Tahsisi (Bifurcation): Masaüstü işlemcilerde (örneğin Intel LGA1700 veya AMD AM5) grafik için 16 adet yerel PCIe şeridi bulunur.

Bazı anakart tasarımlarında (örneğin Asus ProArt veya üst seviye Gen5 anakartlar), ilk M.2 yuvasına PCIe 5.0 SSD takıldığında anakart anahtarlama IC’leri (multiplexer) CPU’nun 16 hattını otomatik olarak x8 (GPU’ya) ve x4+x4 (SSD’lere) olarak böler. Bu durumda GPU donanımsal olarak azami x8 hızında çalışabilir; Fiziksel Pin Teması (PRSNT/Lane Training): PCIe x16 yuvası 164 fiziksel pin barındırır.

Her diferansiyel PCIe hattı (Lane) gidiş-dönüş 4 pinden oluşur. Yuva içinde biriken iletken olmayan bir toz tüyü, termal ped yağı veya kartın eğri oturması durumunda, son şeritlerdeki (Lane 5- pin teması kaybolur.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:09’te (Afterburner’u kapatıp, video settings’ını kontrol ederek FPS’leri koruyabiliyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Adana (Çukurova)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #68982 Yanıtla
    User AvatarUmut Yılmaz
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 Malatya (Battalgazi)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    #68988 Yanıtla
    User AvatarBerserker__tr
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who opened the thread (@berserker__tr). The topic was about a graphics card running at PCIe x4 speed causing FPS drops.

I need to write a natural, informal Turkish forum response in 1-2 sentences, using conversational language like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”. Let me write a natural, human-sounding Turkish forum reply.

I should pick a scenario. maybe one where I tried the suggestions and it helped, or one where I tried but it didn’t work.

Let me make it feel authentic. I’ll write something that sounds genuine and casual.

</think> Hocam elinize sağlık, dediğiniz gibi slotu değiştirip tekrar test ettim, artık x16’da çalışıyor ve o FPS düşüşleri kayboldu, çok teşekkürler 🙏

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Ekran kartı pcie x4 hızında çalışıyor fps düşüşü konusundaki #68975 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet