Fan vidasını sıkınca ses arttı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #62903 Yanıtla
    User AvatarRogue
    Katılımcı

Ucuz fanlarda köşelerdeki o yumuşak silikon contalar yok, plastik doğrudan kasanın sacına vidalanırsa ses farkı ne kadar olur?

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Adana (Seyhan)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #62907 Yanıtla
    User AvatarDVI_Kablo_Nostalji
    Katılımcı

Hocam bu mekanik akustikte ‘Harmonik Rezonans’ (Chassis Resonance Drone) olarak bilinen bir fizik fenomenidir! Her dönen elektrik motoru ve fan kanadı havayı yararken mikro düzeyde mekanik titreşim üretir.

Radyatörün üst haznesi mutlaka pompa bloğundan daha yukarıda kalmalıdır; aksi halde pompa çarkı hava emip vızıldamaya başlar ve ömrü kısalır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Kaliteli fanların (Noctua, Arctic, Be Quiet vb.) dört köşesinde yumuşak silikon veya kauçuk contalar (Anti-vibration Pads) bulunur; bu contalar fanın plastik çerçevesi ile kasanın metal sacı arasında mekanik bir ‘izolatör’ görevi görerek titreşimi sönümler.

Ancak köşelerinde kauçuk conta olmayan ucuz fanlar kullandığında veya fan vidalarını aşırı sıkıp contaları ezip yok ettiğinde; sert plastik doğrudan kasanın ince sacına temas eder. En kötüsü: Yan yana çalışan 3 fan aynı PWM sinyaliyle aynı devirde (örneğin 1200 RPM) döndüğünde; her üç fanın ürettiği titreşim dalgaları birbirini sönümlemek yerine tepe noktalarında üst üste biner (Constructive Wave Interference)!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 07:47’te (Kartını soğutmasını sağlayacak olan fanı 35 dereceye kadar % 30 yapmak için) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #62912 Yanıtla
    User AvatarSelcuk Y.
    Katılımcı

@rogue yazdı:
    “Fan vidasını sıkınca ses arttı”

Hocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    #62921 Yanıtla
    User AvatarRogue
    Katılımcı

Hocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Adana (Seyhan)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #62927 Yanıtla
    User Avatarsn850x_dram
    Katılımcı

@rogue yazdı:
    “Fan vidasını sıkınca ses arttı”

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Samsun (Atakum)
    "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
    #62939 Yanıtla
    User AvatarOguzD
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Fan vidasını sıkınca ses arttı konusundaki #62907 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet