Kasa altına fan takmak ekran kartı sıcaklığı, bottom intake fan hava

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Kasa altına fan takmak ekran kartı sıcaklığı, bottom intake fan hava

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61664 Yanıtla
    User AvatarSerkan B.
    Katılımcı

Bilgisayar kasasını halıdan kurtarmak için ahşap stand veya tekerlekli yükseltici kullanmak sıcaklığı kaç derece etkiler?

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    #61670 Yanıtla
    User AvatarPhantom_34
    Katılımcı

Dostum kasanın tabanına takılan fanlar (Bottom Intake), modern ekran kartları için ‘en lezzetli taze hava kaynağı’ iken; kasanın halı üzerinde durması ise ‘donanımların ciğerine toz ve boğulma pompalayan bir ölüm tuzağıdır!’ İki konunun aerodinamik ve pratik kurallarını anlatalım: Alt Fanlar Ekran Kartını Soğutur mu?: EVET, hem de nasıl! Özellikle önü kapalı cam olan akvaryum kasalarda alt panel fanları ekran kartı için HAYATİDİR.

Kasa içi hava akışında da Gamers Nexus verilerine göre ön ve alttan pozitif basınç verip arka-üstten egzoz yapmak en dengeli senaryodur, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ekran kartının kendi fanları aşağıya bakar.

Alttan içeri taze ve serin hava bastığında, ekran kartı kasanın içindeki bayat ve sıcak havayı değil; doğrudan dışarıdan gelen serin havayı çeker! Bu sayede ekran kartı çekirdek ve VRAM sıcaklığı 5°C ile 8°C BİRDEN DÜŞER!

HALI FACİASI (Kasa Neden Halıda Duramaz?): Kasanı kalın tüylü bir halının üzerine koyduğun anda; kasanın o minik 1.5 santimlik plastik ayakları halının tüylerinin içine GÖMÜLÜR! Kasanın altındaki ızgara ile zemin arasındaki boşluk tamamen SIFIRLANIR!

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 İzmir (Buca)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #61676 Yanıtla
    User AvatarDemir A.
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Samsun (Atakum)
    "Stok fanla yola devam."
    #61686 Yanıtla
    User AvatarSerkan B.
    Katılımcı

Hocam denedim, sizin verdikleriniz tavsiyeleriniz doğrultusunda fanları düzenledim. Sistem hâlâ çalışırken ekran kartımın sıcaklığının düştüğünü görebiliyorum.

Çok teşekkür ederim, yardımcı olduğunuz için sevinçliyim.

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "Lehim erir, devre susmaz."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Kasa altına fan takmak ekran kartı sıcaklığı, bottom intake fan hava konusundaki #61686 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini