Sistem boşta işlemi yüzde 99 virüs mü

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69919 Yanıtla
    User Avatarpwm_hub_pro
    Katılımcı

arkadaşlar acil yardım bilgisayarıma virüs girdi galiba görev yöneticisinde ‘Sistem Boşta İşlemi’ diye bişey işlemcimin %99’unu sömürüyor. görevi sonlandır diyorum ‘işlem sonlandırılamadı’ diyor pc kilitlendi mi format mı atmam lazım

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Kocaeli (İzmit)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #69923 Yanıtla
    User AvatarVanguard
    Katılımcı

Hocam gözünü seveyim formata koşma sakin ol! ‘Sistem Boşta İşlemi’ (System Idle Process) bir program veya virüs DEĞİLDİR.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. O bir boşluk sayacıdır.

İsmi üstünde: Sistem Boşta. Yani işlemcinin %99’u yatıyor, dinleniyor, emrine amade bekliyor demektir.

Eğer o değer %99 ise işlemcin serin çalışıyor demektir. İşlemci boş kaldığında işletim sistemi işlemciye HLT (Halt) komutu gönderir, çekirdekleri uykuya yatırır ve elektrik harcamasını durdurur.

Sayacın %99 olması sisteminin tertemiz olduğunun kanıtıdır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:19’te (Windows + R, MRT, tarama) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Mersin (Mezitli)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #69926 Yanıtla
    User AvatarVolkan C.
    Katılımcı

Hocam valla utancımdan gülüyorum şu an. Ben 2 sene önce bu yüzden 3 kere üst üste format atmıştım ‘bu inatçı virüs silinmiyor’ diye.

Meğer işlemcinin boşta kalan kısmını gösteriyormuş.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Sakarya (Serdivan)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #69933 Yanıtla
    User Avatarpwm_hub_pro
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Kocaeli (İzmit)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #69936 Yanıtla
    User AvatarBatuhan Duran
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 Bursa (Osmangazi)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Sistem boşta işlemi yüzde 99 virüs mü
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

🌍 DİL SEÇİMİ 25 Dil
🔍