Yeni pc topladım kasa dışında çalışıyor kasaya takınca açılmıyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Yeni pc topladım kasa dışında çalışıyor kasaya takınca açılmıyor

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #61080 Yanıtla
    Samet M.
    Katılımcı

bilgisayar açılırken psu tık diye ses verip kapanıyor kısa devre nasıl bulunur

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "F/P her şeydir."
    ”
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)

#61085 Yanıtla
    Kemal A.
    Katılımcı

Hocam Uzay montajda çalışan bir sistem kasaya montajlandıktan sonra tetik almıyor ve PSU’dan sadece tek bir ‘tık’ sesi geliyorsa, %95 ihtimalle ‘Hayalet Stand-off’ (Yanlış / Fazla Yükseltme Vidası) kaynaklı kısa devre yaşıyorsunuz: > > Fiziksel Sorunun Anatomisi: >. Bilgisayar kasalarının metal tepsisi (Motherboard Tray) tamamen iletkendir.

Çok katmanlı PCB yay gibi büküldüğünde altındaki BGA lehim topları mikron düzeyinde ayrılır ve disk zamanla sistemden kaybolur, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Anakartın doğrudan bu metal saca temas etmesini engellemek ve vidalanacağı noktaları yükseltmek için pirinç Stand-off (Yükseltme Vidaları) kullanılır.

Kasalar fabrikadan çıkarken genellikle standart ATX (9 vida) düzenine göre ayarlanmış olarak gelir. Eğer siz kasaya daha küçük boyutlu bir Micro-ATX (genelde 6 veya 8 vida) ya da Mini-ITX (4 vida) anakart taktıysanız, eski ATX şablonundan kalan fazladan 1 adet pirinç stand-off kasanın sacında unutulmuş olabilir.

Anakartı yerine vidalayıp sıktığınızda, o deliksiz alttaki pirinç vida, anakartın arka yüzeyindeki çıplak veri yollarına (PCB traces), 12V VRM lehim bacaklarına veya arka yonga yollarına doğrudan metal metale temas eder.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    ”
    📍 Ankara (Yenimahalle)

#61089 Yanıtla
    dual_bios_switch
    Katılımcı

@samet_m yazdı:
    “Yeni pc topladım kasa dışında çalışıyor kasaya takınca açılmıyor”

aynısını b650m micro-atx anakart toplarken yaşadım dostum. sistemi kurdum powera basıyorum kasa fanlarının rgb’si yarım saniye çakıp sönüyor, psu’dan tık sesi gelip kapanıyordu.

4 saat boyunca ramleri söktüm, işlemci pinlerine baktım, kafayı yedim. en son anakartı kasadan bi söktüm ki ne göreyim: kasanın tam ortasında fazladan bir sarı pirinç vida duruyor!

benim anakart mATX olduğu için orada delik yok, o vida direkt anakartın arkasındaki ses çipinin lehimlerine yapışmış. vidayı kargaburunla söktüm anakartı geri taktım tek marşta çalıştı.

ucuz atlattık psu kaliteli olmasa kartı yakardık.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    ”
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)

#61092 Yanıtla
    Samet M.
    Katılımcı

Hocam denedim, önerilerinizi bir denedim. Sonuçta kasa bağlantıları üzerinde durmam gerekiyormuş, tam olarak o kısmın kontrolüne girdikten sonra sorun çözüştü.

Çok teşekkür ederim, yardımlarınız sayesinde pc’m tekrar işe başladı. Çok memnun oldum hocam, çok yardımcı oldunuz.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "F/P her şeydir."
    ”
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Yeni pc topladım kasa dışında çalışıyor kasaya takınca açılmıyor konusundaki #61092 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini